E-sport till OS i Paris 2024?

E-sport till OS i Paris 2024?

Publicerat 2018-05-07 12:53

E-sporten fortsätter att växa i antal utövare och antal tittare. Detta så pass mycket att man nu överväger att ta med sporten i klassiska mästerskap som de olympiska spelen. Däremot är det inte alla som är positiva till förslaget, och kritiken kommer faktiskt från e-sportsutövarna själva.

Flera duktiga svenskar

Sverige är ett av de länder i världen som har satsat stort på e-sport, som konstigt nog ännu inte har erkänts av Riksidrottsförbundet som en sport. CS:GO och Overwatch är bara några av spelen där det går bra för de svenska e-sportsutövarna. Sebastian ”Chipshajen” Widlund, som spelar i Overwatch-laget Dallas League, har sagt att anledningen till att svenskarna är så duktiga på e-sport är för att det finns ett stöd för dataspelande hemifrån, både via föräldrar och kanske till och med skola. Detta är ovanligare i andra länder, där man inte har samma öppna syn på dataspelande och tilliten för att det faktiskt kan vara en heltidssysselsättning.

De svenska framgångarna på internationell nivå har gjort att betting på e-sport har vuxit. I dag kan man hitta nyheter och odds tips för flera olika turneringar världen över, till exempel, och givetvis, Overwatch, DOTA2 – The International samt LOL – World Championship 2018, som av oddsen att döma tros vinnas av KINGZHONE DragonX med 2.10.

Uppvisningsgren 2024

För några år sedan blev e-sport en officiell gren i de asiatiska spelen, vilka kan liknas till OS men som bara hålls för länder i Asien. Nu har det kommit rapporter om att e-sport för första gången kan vara med under ett olympiskt spel. Enligt uppgifter diskuterar det internationella e-sportsförbundet, IeSF, med IOK om e-sport ska vara med om uppvisningssport redan 2024 under sommar-OS i Paris. En sport blir nämligen aldrig en officiell gren utan att först har visats upp och testats. Däremot finns det frågetecken kring sporten, och man har ifrågasatt den diskriminering som finns på nätet och att flera av spelen kan anses vara våldsbejakande. Samtidigt är det en gren som skulle locka mängder av tittare och utövare, och man försöker nu att nå en så bra lösning som möjligt.

esport OS

Sport men inte OS

Däremot är det inte alla som håller med om att e-sport borde bli en OS-gren. Den svenske e-sportstjärnan, Emil ”HeatoN” Christensen, som hjälpte till att sätta e-sport på den svenska scenen med sitt deltagande i programmet Mästarnas Mästare, är rädd att sporten skulle förstöras om den var med i OS. Han menar på att man skulle anpassa den till att passa in i den olympiska spelen, och på så vis ta bort känslan med spelen – oavsett vilka de är. Däremot tycker han att Sverige borde klassa e-sport som en sport, vilket det redan görs i flera andra länder.
Huruvida e-sport i framtiden kommer att vara med i de olympiska spelen återstår att se, men något som är säkert är att e-sporten är på väg att bli både erkänd och accepterad hos allt fler organisationer och förbund.

E-sportbetting.se på Twitter

Bloggen