EA Sports vill ta Fifa till e-sporttoppen

EA Sports vill ta Fifa till e-sporttoppen

Publicerat 2019-03-12 10:41

2018 var Fifa 19 det mest sålda spelet i Europa. Det sålde mer än alla andra spel tillsammans och det faktum att det fortfarande släpps till äldre spelkonsoler som Playstation 3 och Xbox 360 visar dess storhet. Men den traditionella spelmarknaden är inte nog för EA Sports. De har sett potentialen spelet kan ha inom e-sport och de vill ta det till toppen där spel som Dota, LoL och CS:GO finns.

Steget in på e-sportscenen

Trots sin popularitet har Fifa-spelen inte slagit igenom lika stort och snabbt inom e-sport som andra spel.
Däremot har man sett ett ökat intresse och man har vidtagit åtgärder för att växa. Under 2018 ökade tittartiden med 80 procent och man ligger nu på samma tittarsiffror som Overwatch League. EA Sports har även meddelat att man kommer att arrangera fler tävlingar under 2019. Det kommer från och med i år att hållas sex FUT Champions Cups, istället för två, två EA Champions Cups och nya FIFA eNations Cup.

FIFA eWorld Cup är EA Sports hittills största e-sporttävling och årets upplaga avslutades nyligen i London. Tävlingen har arrangerats sedan 2004, varpå årets vinnare var laget KiNG med Nicolas ’Nicolas99FC’ Villalba och Donovan ’F2Tekkz’ Hunt.

Över 260 miljoner spelare spelar Fifa och närmare 29 miljoner tittade på eWorld Cup 2018, både via streamingplattformar som Twitch och på tv-sända kanaler. Ändå finns Fifa inte med i toppen bland esportspelen och sett till prispengarna ligger de långt efter. Exempelvis delades det ut 24 miljoner dollar i prispengar under Dota 2 International och endast 250 000 dollar under eWorld Cup. Men EA Sports har planer för hur Fifa ska växa.

Kombinera traditionell fotboll med efotboll

Fotboll är världens största sport och den lockar både spelare och tittare. Nu har det kommit ett nytt sätt att följa sina favoritlag och spelare och fotbollsklubbarna ställer sig därför bakom fenomenet efotboll. Riktiga fotbollsklubbar, som Real Madrid, Manchester United och till och med allsvenska klubbar som AIK och Djurgården, har nu kontrakterade esportare som ska representerar deras klubbar i EA Sports fotbollsspel.

UEFA Champions League är i spelet, precis som i verkligheten, toppligan som kröner Europas bästa fotbollsklubbar. Enligt uppgifter i Malta och Sverige-licensierade Betfairs kategori för odds fotboll är Manchester City förhandsfavorit att vinna både Champions League och Premier League. Frågan är om de även kommer att vinna nya ePremier League, vilket den brittiska högsta ligans egen e-sporttävling.

fotboll(Källa: Unsplash.)

Likt Premier League har Allsvenskan också skaffat sig sin egen e-sporttävling. Med den danska eSuperligaen som förebild hoppas man öka intresset för klubbarna och sporten med en esportliga. Enligt Malmö FF:s vd är satsningen på en eAllsvenska ett sätt att knyta supportrar som gärna spelar Fifa närmare klubbarna. Man hoppas även att det ska öka intresset för traditionell fotboll. Hittills har 12 allsvenska klubbar gått med i den första eligan, som spelas mellan mars och maj. Fotboll är världens största sport, och Fifa är världens mest accepterade esport. Genom att kombinera de två tror EA Sports att de kan ta sig in på e-sporttoppen och framtiden ser ljus ut.

E-sportbetting.se på Twitter

Bloggen