E-sport live

Till och börja med kommer här en förklaring av vad E-sport egentligen är. E-sport handlar om tävlingar inom Elektronisk Sport, det vill säga dataspel. I vissa spel är man i ett lag eller clan som det också kallas, och i en del spelar man en mot en. Att spela online har blivit allt populärare och enklare i och med att fler och fler får bättre och bättre uppkopplingar och datorer. I och med att det har blivit populärare har det även kommit turneringar inom de olika spelen. Detta har medfört att prispengarna har ökat och att de bäste clanerna och spelare kan få lukrativa sponsoravtal.

Pengar ökar populariteten

I SM i Counter Strike Global Offensive 2016, där man spelar fem mot fem, var 1:a priset 100 000 kr, 2:a priset 50 000 kr och 3:e och 4:e priset 10 000 kr. I större mästerskap är prispengarna ännu högre. Som i så många andra sammanhang ökar även intresset från sådana som inte spelar själv när det blir stora pengar inblandade. Det har medfört att inte bara olika sajter streamar matcherna utan nu sänds en del även via olika tv-kanaler. När det görs live kallas det för E-sport live.

Live spelen delas in i olika kategorier

  • Realtidsstrategi, som till exempel StarCraft
  • Multiplayer Online Battle Arena (MOBA), som till exempel LOL och DotA
  • Förstapersonskjutare (FPS), som till exempel CS:GO

Det är egentligen som vilken sport som helst som livesänds, bara det att här sitter utövarna framför varsin dator. Det som tittarna ser är det som arrangörerna bestämmer. Man kan likna det vid olika kameravinklar i till exempel en hockeymatch, fast med tillägget att man inom E-sport även kan visa exakt vad en särskild spelare ser. Ungefär som att se med Zlatans ögon när han sätter en straff eller liknande. De har coacher och träningsläger och träningsmatcher precis som inom till exempel fotboll och de bästa E-sportarna har väldigt styrda dagar.

e-sport live

Sändningar och streaming av E-sport

E-sport som sänds live har blivit allt vanligare de senaste åren. Mycket tack vare olika former av streamingsajter och ökat intresse från allmänheten. Det finns också stora turneringar inom de mest populära onlinespelen. Några av de största är Counter Strike Global Offensive (CS:GO), League of Legends (LOL), Defense of the Ancients (DotA) och StarCraft II.

Precis som med vanlig sport som spelas live kan man satsa pengar på resultatet. Det kan man göra på ett flertal sajter som erbjuder sport betting inom andra sporter. Sedan finns det även speciella sajter för till exempel Counter Strike där man kan satsa ”vapenskins”. Dessa får då ett monetärt värde och eventuell vinst betalas ut med ”skinns”. Precis som med alla andra sporter eller spel som man tänker satsa pengar på är det alltid bra att läsa på innan så man får lite hum om vilka lag/claner/spelare som är på hög jämn nivå och vilka som ligger på topp och vilka som kanske ligger i en svacka för tillfället.

Inom E-sport, precis som i andra lagsporter förekommer transfers och en del spelare byter ibland lag. För att inte spelarna skall kunna fuska med olika ”hack” spelas matcherna på särskilda servrar som arrangörerna styr över och där finns det antihackprogram installerade för att hindra fusk.

Bloggen