Populära esport-genrer

Populära esport-genrer

Publicerat 2019-02-28 07:44

E-sport består av flera spelformer och man kan hitta alltifrån lagturneringar och soloturneringar till fightingmatcher och strategidrivna matcher. Uppdateringar bidrar till att varje spelgenre hela tiden utvecklas och med tiden har det tillkommit nya genrer. En närmare titt på några av de populäraste spelgenrerna visar e-sportens breda variation.

RTS och MOBA (real-time strategy & multiplayer online battle arena)

RTS anses vara den första e-sportgenren på nätet. Två spelare ställs mot varandra och ska bygga upp arméer för att ta över områden och den som erövrar störst område vinner. Starcraft II är ett mycket populärt RTS-spel men intresset för genren har skiftat till fördel för MOBA, som är en subgenre till RTS. De populära e-sportspelen LoL och Dota 2 tillhör den här kategorin. I dessa spel spelar man i lag med målet att förstöra motståndarlagets bas. Det är en mycket snabb och populär spelgenre, varav The League of Legends 2018 World Championships hade 99,6 miljoner unika tittare.

lol bild

Fighting

Den här spelgenren tävlade man i redan innan spelandet gick online. Spel som Mortal Kombat och Street Fighters är klassiska speltitlar och spelen går ut på att man slåss mot en annan spelare. Under 2019 kommer det att släppas ett nytt Mortal Kombat (11) till PS4, Xbox One och PC. Det kommer även att komma en version till Nintendo Switch, skriver https://www.gamereactor.se/nyheter/Mortal+Kombat+11. Den nya upplagan tros bli en stor succé och kan bli aktuell för FGC-turneringarna och kanske också EVO 19.

Battle Royal

Battle royal-genren är relativt ny men omåttligt populär. Spelen går ut på att ett visst antal spelare kämpar om att bli sist kvar på spelområdet. PUBG och Fortnite dominerar genren och det sistnämnda passerade 200 miljoner registrerade spelare i november förra året. Epic Games kommer under 2019 att arrangera Fortnite-turneringar med en prissumma på över 1 miljon dollar, uppger https://tekniksmart.se/fortnite-har-nu-200-miljoner-spelare/

pubg

Nya möjliga e-sportgenrer

Trots att flera genrer har slagit igenom inom e-sporten finns det fortfarande de som inte har gjort det. Detta kan bero på flera saker. Det kan vara för att spelen är svåra att tävla i eller att det helt enkelt inte finns tillräckligt med intresserade spelare eller publik. Pusselspelen har till exempel inte slagit igenom inom e-sport, även om det finns turneringar via plattformar som Twitch. Där ställs spelarna mot varandra för att se vem som löser spelet eller nivån snabbast och det finns en publik som tycker om att följa matcherna. Casinospel som bordsspel och spelautomater är ytterligare en genre som är svår att tävla mot andra i. Det gäller oavsett om det är klassiska spelautomater och 3D-spelautomater. Däremot uppger Vinnarum – https://www.vinnarum.com/sv att det frekvent görs uppdateringar och förändringar av spelen för att förbättra spelupplevelsen. Det är därmed inte omöjligt att det i framtiden kan skapas någon form av tävling genom spelifiering eller för att se hur spelare agerar under lika förutsättningar.

En genre som kan, men som inte har blivit stor i e-sportsammanhang är racing. Trots möjligheterna verkar det inte finns något intresse, men det kan ändras. Under året kommer det att släppas flera nya racingspel, bland annat Trails Rising, och det är inte omöjligt att racing kan bli nästa stora e-sportgenren.

E-sportbetting.se på Twitter

Bloggen